Stap 3 van 5: Succesvol met Social Media Marketing

In deze serie van 5 help ik je om (meer) succes met Social Media Marketing te krijgen.
In stap 1 vroeg ik je waarom je eigenlijk iets wil doen met Social Media
In stap 2 heb je nagedacht welke doelen je wil bereiken met Social Media Marketing.

Vandaag is stap 3 aan de beurt:

Hoe ga je dat doel bereiken?

Als je eenmaal hebt bepaald wat je wilt bereiken is het zaak om te bepalen welke tools je daarbij kunnen helpen en welke strategie je daarbij gaat volgen.

Tools
Daarvoor moet je inzicht hebben welke er zijn, waar ze voor dienen, hoe je ze in moet zetten en welke het meest geschikt zijn om jouw doel te helpen bereiken. En niet te vergeten, welke past het beste bij jou!

Er zijn heel veel verschillende soorten tools, zoals Sociale Netwerken (bv Linkedin, Twitter, Facebook), online video (YouTube), online foto (Pinterest, Instagram, Flickr), weblogs (WordPress, Blogger, Tumblr).

Ik ken bijvoorbeeld mensen die het lastig vinden om (een artikel) te schrijven, maar praten wel heel makkelijk. Stel dat hun doel is om als expert gezien te worden, zal ik hen aanraden om video’s of podcasts (gesproken tekst) op te nemen in plaats van een weblog te starten. Want als het niet bij je past, zul je het op de lange duur niet volhouden.

Welke tools moet je kiezen? En welke past bij welk doel? Daarover binnenkort meer.

Imagoimago
Bepaal ook wat je wilt communiceren. Wat is jouw imago? Hoe kan je communicatie daar aan bijdragen? Wat wil je uitstralen?
Zeg je dat jij of je bedrijf bedrijf ‘persoonlijk’ en ‘betrokken’ bent/is? Laat dat dan ook zien door met mensen te communiceren, vragen te stellen, te reageren op berichten van anderen, complimenten te maken, etc.
Hoe vreemd komt het over als je bij zo’n ‘persoonlijk’ en ‘betrokken’ persoon alleen maar commerciële berichten of feitelijkheden ziet?

Met andere woorden: “Zeg wat je doet en doe wat je zegt”.

 

Een goede basistools
Als je weet welke tools je kunnen helpen om je doel te bereiken en je hebt besloten wat je wilt uitstralen wordt het tijd om de basis te leggen.

In dit geval bedoel ik met de basis dat de tools die je gaat gebruiken op de juiste manier zijn ingericht. Dus een goede profielfoto bij persoonlijke profielen en bijvoorbeeld een logo bij bedrijfsaccounts. Volledige omschrijvingen die echt vertellen wie je bent of waar je bedrijf voor staat. Waar mogelijk een link naar je website, waar ik meer over jou of je expertise kan vinden.

Maar wat ook belangrijk is, is dat al je accounts volgens de regels zijn aangemaakt en ingericht. Daar gaat het namelijk nog wel eens fout. Bijvoorbeeld door op Facebook een persoonlijk profiel in te richten als bedrijf, met de bedrijfsnaam als voornaam / achternaam en het logo als profielfoto. Volgens de Facebook regels mag dat dus niet en loop je risico dat je account zonder waarschuwing wordt opgeheven. Zo zijn er nog veel meer dingen die niet toegestaan bij o.a. Linkedin en Facebook waar veel ondernemers zich niet van bewust zijn. Binnenkort kom ik daar nog op terug!

Stap voor stapkeuze
Als laatste punt wil ik je nog even behoeden voor een andere grote fout: begin niet overal tegelijk aan! Doe het rustig aan, stap voor stap, tool voor tool. Ik heb al zoveel mensen zien ‘verdrinken’ in alle leuke, spannende, nieuwe mogelijkheden dat het al snel allemaal veel te veel werd. Met tot gevolg dat men stopt, want het is onmogelijk om in 1 keer alles goed te doen, dus dan blijft het succes ook uit.

Ik beloofde je te zullen helpen om succesvol aan de gang te gaan met Social Media. Komende weken ga ik er steeds iets dieper op in. Elke keer een klein beetje erbij, want zoals gezegd: stap voor stap!

Ik ben wel benieuwd welke tools jij al gebruikt? Heb je een Linkedin account? Zit je op Facebook? Twitter je? Heb je al eens geëxperimenteerd met online video op YouTube of heb je een eigen weblog? Laat het me weten in de comments hieronder.

Thanks for rating this! Now tell the world how you feel - .
How does this post make you feel?
  • Excited
  • Fascinated
  • Amused
  • Bored
  • Sad
  • Angry

Speak Your Mind

*