Kan ik vriendjes worden met jouw bedrijf?

Ben je actief op Facebook?
Heb je misschien zelfs voor je bedrijf een account aangemaakt en de eerste stappen gezet in het communiceren met (potentiele) klanten en ambassadeurs via Facebook?

Een interessante en nieuwe manier van communiceren, via dit populaire medium waar intussen ruim 7,5 miljoen Nederlanders actief zijn. (Bron: http://www.checkfacebook.com/)

Of je nu Business tot Business of Business to Consumer werkt, voor de meeste bedrijven is Facebook een waardevolle toevoeging op hun marketingstrategie.

Vriendschapsverzoek

Ik zie dan ook steeds meer ondernemers hun eerste stappen wagen op Facebook. Wat daarbij opvalt is dat ik regelmatig ‘vriendschapsverzoeken’ krijg van bedrijven.

Facebook kan ik vriendjes worden met jouw bedrijf

Nu weet ik echt wel dat het begrip ‘vriend’ een andere betekenis heeft gekregen sinds de komst van Facebook en ook ik accepteer echt wel eens een vriendschapsverzoek van iemand met wie ik nu niet direct een weekendje weg wil, maar om een bedrijf mijn ‘vriend’ te noemen gaat zelfs mij te ver.

En dat gaat niet alleen mij te ver. Dat gaat vooral Facebook te ver. Het gaat namelijk tegen de regels van Facebook in.

In simpel Nederlands: Het mag niet!

“Maar….., Jannetta, je zegt net zelf dat voor de meeste bedrijven Facebook een waardevolle toevoeging is aan hun marketingstrategie!”

Ja dat klopt, maar niet om “Vrienden” mee te worden, alleen om “Leuk te vinden”.

Vind ik leuk
Dat lijkt misschien een detail en veel mensen/ondernemers weten dit niet eens, maar Facebook maakt heel duidelijk een verschil tussen een Persoonlijk Profiel (waar je dus ‘vrienden’ mee kunt worden) en een Bedrijfspagina (die je ‘leuk kunt vinden’).

Alle bedrijven die via een Persoonlijk Profiel op Facebook actief zijn, lopen het risico dat hun account zomaar, zonder waarschuwing opgeheven wordt.  En dan ben je dus je hele opgebouwde online netwerk en alle geplaatste berichten, reacties, etc. kwijt. En het doet je (online) reputatie ook niet echt goed. Dat wil je toch zeker niet?

Hoe kom je erachter of jij ook risico loopt dat je account wordt opgeheven?

Ga naar je Facebook account en kijk of mensen een ‘vriendschapsverzoek’ moeten indienen of alleen op ‘vind ik leuk’ kunnen klikken.

Fout
Het overkomt de besten, dus het kan jou ook gebeuren. Dit mag dus niet:

Vrienden FB Slagmaat advocaten

En zo ook niet, ook al ziet dit profiel er prachtig uit:

Vrienden FB Notea

Zo zou het moeten:

Vind ik leuk Dokter Makelaardij

Of zo

Vind ik leuk Brugman advocaten

Loop jij ook risico?
Heb jij inderdaad een Persoonlijk Profiel gebruikt voor je bedrijf? Dan is het verstandig deze zo snel mogelijk om te zetten naar een Bedrijfspagina. Hoe? Dat lees je hier.

Laat hieronder bij de reacties weten hoe jouw bedrijf op Facebook heet dan kijk ik met je mee.

 

Thanks for rating this! Now tell the world how you feel - .
How does this post make you feel?
 • Excited
 • Fascinated
 • Amused
 • Bored
 • Sad
 • Angry

Comments

 1. Hallo Janette Dorsman,
  Ik heb een vraag over recensies, op onze bedrijvenpagina staat recensies aan maar sinds 2017 ?is de knop aanbevelingen niet meer zichtbaar.
  Kan je mij een aanwijzing geven? Ik kreeg geen antwoord van support. .
  ZeilcharterDeVriendschap
  Zijn er kosten.verbonden aan jou advies?
  Met vriendelijke groet
  Yteke Hiddema

Speak Your Mind

*